Dezenfeksiyon Yöntemleri
Isı ile Dezenfeksiyon Isı ile dezenfeksiyon evlerde en çok kullanılan yöntemdir. Suyu 15-20 dakika kaynatarak patojen maddelerin ölmesi sağlanır. Fakat büyük ölçekli uygulamalarda, altından kalkamayacağınız kadar yorucu bir yöntemdir.
Isı ile Dezenfeksiyonda Nasıl Etkili Olunur?
Sıcaklığın derecesi, ortamdaki basınç, temas süresi, mikroorganizmanın ısı direnci.
UV Işını ile Dezenfeksiyon !
Baker tarafından ilk kez 1910 yılında Fransa’da kullanılan yöntem, diğer kimyasal maddelerden etkilenmeyen bir uygulamadır. Temas süresi kısa olmasına rağmen lokal olarak etkilidir. Sistemdeki biyofilm içerisinde etkisiz olan UV radyasyonu suyun fiziksel veya kimyasal özelliğini değiştirmez. Bu işlem uygulanırken oldukça yüksek miktarda enerji ihtiyacına ve pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyulur.
Kimyasal Dezenfektanlar İle Dezenfeksiyon
Dezenfeksiyon işlemlerinde brom, iyot, klor ve hidrojen peroksit gibi halojenler kullanılır.
Kimyasal Dezenfektanlar İle Dezenfeksiyon
Dezenfeksiyon işlemlerinde brom, iyot, klor ve hidrojen peroksit gibi halojenler kullanılır.
Brom
Halojen ve sıvı haldeki Brom, koyu kırmızı-kahverengidir. Deri ile temasta yanıklara neden olan bu kimyasal, sudan 3.2 kat daha ağırdır. Germisidal etkisi yüksek olan brom, yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda da kullanılır.
Klor
Klor, dezenfeksiyon yapılırken en çok kullanılan halojendir. Yaygın olarak kullanılması, dezenfeksiyon işleminin “Klorlamak” olarak kullanılmasına bile neden olmuştur. İlk olarak suların dezenfeksiyonu amacıyla İngiltere’de kullanılan klor, sıvılaştırılmış gaz, kalsiyum hipokloritler ve sodyum halinde piyasada bulunur.
Ozon
Keskin kokulu, açık mavi renkteki ozon, stabil olmayan bir gazdır. Bu nedenle ozon kullanılacağı zaman imal edilir. Fransa’da 70’ten fazla kentin içme suyu, ozon ile dezenfekte ediliyor. Ayrıca ozon yalnızca dezenfekte etmek için değil, suyun rengini ve kokusunu gidermek için de kullanılıyor.