Bazı böcekler vardır ki kokusuz ilaçla veya diğer yöntemlerle ölmez. Bunun için de kokulu ilaçlama yapılması zorunludur. Ancak kokulu ilaçlama sayesinde evde veya ortam içinde bulunan kişiler bu uygulamadan etkilenir mi? Zehirlenir mi? Bu soruların yanıtı merak edilir.
Tüm haşere ilaçları kimyasal bileşenlerden yapılan ürünlerdir. Kokusuz ya da kokulu fark etmez. Uygulama belirli şartlar altında yapılmadığı sürece insan sağlığına zarar verebilmektedir. İlaçların içerisinde yer alan aktif maddeler haşereler için öldürücü özelliktedir. Uygulama sırasında eldiven ve maske kullanmak da şarttır.
Aslına bakılırsa kokusuz ilaçlar ile yasak olmayan ilaçların karıştırılması ile elde edilen kokulu ilaçların aktif olan maddeleri aynı olmasına nazaran yalnızca farklı aktif maddelerin etkileşimi sebebiyle koku ortaya çıkmaktadır. Tarım ilaçlarında olduğu gibi kötü ve günlerce kalan bir koku özelliği olmamaktadır.
Jel ve benzeri ilaçlarla kokusuz ilaçların etkisinin olmadığı mekanlarda genelde tercih edilen yöntemdir.
Uygulama sırasında ilaçlanan alan 4 saat kadar boşaltılmalıdır.
İlaçlama yapılırken ortamdaki havayı solumamak gerekir. Aksi halde zehirlenmelere neden olabilir.
Kokulu ilaçlama yapılan ortamda kalan her canlı mutlaka ölür. Bu yüzden dikkatli bir şekilde uygulama yapmak gerekir.
Uygulamadan sonra ortama gidildiğinde ortama en az 1 saat kadar havalandırılmalıdır.
İşlemi yapacak olan ekibin mutlaka uzman olması gerekir. Aksi halde işlemi yapan firma ekibi de bu durumdan etkilenerek yaşamından olabilir.
Evde evcil hayvan da varsa mutlaka dışarı çıkarılır.
Ortamda kokulu ilaçlama uygulaması yapılır ve işlemi yapan kişi veya kişiler de ortamdan uzaklaşarak bekler.